17 de juliol del 2021

Cercavila de l'Imaginari de Vilanova i la Geltrú.


La Cercavila de l'Imaginari és una cercavila popular infantil que se celebra en el marc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, el dia 6 d'agost.

Aquesta cercavila es va estrenar al 1999, com a iniciativa per augmentar els espais de participació dels infants durant la Festa Major. Al contrari de moltes poblacions, no es va voler crear una rèplica en petit dels balls dels adults sinó ampliar la festa amb nous elements de la història local. Els balladors són tots nens i nenes d'entre 6 i 16 anys.

La cercavila està integrada per un seguit de balls i entremesos, gegants i bestiari que representen diferents llegendes, contes i fets històrics de la ciutat i la comarca. En el seu inici van sortir 5 balls, als que després se n'afegiren 3 més.

En l’actualitat componen el Cercavila de l’Imaginari els següents balls: Ball de la Fundació de la Vila Nova, Ball de Miralpeix, Ball de Pescadors, Ball de la Lluna en un Cove, Ball del Cep, Ball de les Coves de Ribes, el Ball de l'Arribada del Ferrocarril i el Ball de la Sínia.

Cada un d’aquests balls, que s’executa pels carrers de Vilanova i la Geltrú a mode de seguici festiu, té els seus personatges i la seva pròpia melodia, tots ells inventats de nou partint de la tradició llegendària local. Tots els balls estan inspirats en les coreografies i els models de danses ja existents, com el ball de cercolets, el ball de bastons o el ball de gitanes. D’aquesta manera, el conjunt de balls esdevenen, de fet, una escenificació ballada que reivindica el patrimoni llegendari de la ciutat.

Els balls del Cercavila de l'Imaginari

Ball de la Fundació de la Vila Nova: Aquest és un ball de gegants que es dansa amb música de gralles i hi participen dos gegantons (el Rei en Jaume i un Sr. Feudal de la Geltrú) i deu nans (els vilatans). El ball escenifica el moment en què, després d’haver marxat de la Geltrú, Jaume I concedeix als que es negaven a acceptar el jou feudal, el dret a viure en els terrenys de la Vila Nova.

Ball de Miralpeix: Aquest ball és un ball de bastons que es dansa amb música de gralles i hi participen dues fileres de persones, uns sarraïns i els altres cristians, un peix articulat i un castell en forma de penons portats. S’inspira en els balls de bastons i les festes de Moros i Cristians d’arreu del país, on s’enfronten simbòlicament dos bàndols molt diferenciats per tal d’aconseguir Miralpeix, una antiga fortalesa avui en runes que amaga les coves de Ribes.

Ball de Pescadors: Aquest ball és un homenatge als ardits navegants i pescadors que habitaven, des de temps immemorials, Sa Llacuna, vora la mar de la Geltrú. És un ball de cotonines, però enlloc de dur cavalls els balladors duen barquetes i evolucionen al so d’una cobla.

Ball de la Lluna en un Cove: Aquest ball escenifica la llegenda del Pescallunes, segons la qual un geltrunenc que va veure reflectida la lluna al fons d'un pou, va voler pescar-la, sense èxit, amb un cove. És un ball de rotllana que es dansa amb música de flabiol i al voltant d’un portador que duu un estaquirot amb una lluna plena. Els balladors duen coves amb cascavells.

Ball del Cep: Aquest ball està inspirat en els balls de gitanes de pal o balls de l’arbre de maig i es dansa amb música de sac de gemecs, flabiol i tamborí. Els balladors van vestits de veremadors i fan una sèrie de moviments rodons amb les cintes fent un trenat al voltant d’un estaquirot que representa un cep de vinya.

Ball de les Coves de Ribes: Aquest ball es dansa amb una formació de Ministrils i s’inspira en el monstre que es creu que viu a les cavernes que hi ha al nord-est de Vilanova, vora el mar. Es tracta d’un ball de bastons de pal llarg en què hi participen el serpent i un grup de cavallers que, armats amb un bastó, s’hi enfronten.

Ball de l'Arribada del Ferrocarril: Aquest ball escenifica l’arribada del ferrocarril a Vilanova gràcies als diners d’un vilatà que feu fortuna a Cuba. És el més complexe de tots, perquè hi intervenen gran quantitat d’elements: els vagons, els rails, els treballadors amb els pics i les pales, els passatgers, els pendons que fan de muntanya a foradar, etc La coreografia del ball està inspirada en una part del ball de valencians. 

Aquest any no sabem si els podrem veure i gaudir, esperem que el proper any ho poguem fer i us hi convido a totes i tots !.


Vídeo i fotografies ArtuR.

10 comentaris:

  1. Quina cosa més ben pensada!, així els nens tenen la seva festa dins la festa de tots. Pel que he vist en el vídeo, no tan sols ho gaudeixen els nens.
    M'ha agradat molt, sobretot veure com les tradicions no es moren.

    Gràcies! Tant de bo l'any que ve puguem recuperar-ho tot.
    Aferradetes, Artur.

    ResponElimina
  2. La riquesa musical de les tradicions de Vilanova i la Geltrú sempre ens ha fet gaudir. Des de les "Danses de Vilanova" fins a les del Carnaval.
    Aquests aperitius que ens poses del Cercavila de l'Imaginari en són una bona mostra.

    ResponElimina
  3. L'esperit de les festes majors, es per que en gaudeixen tots, de petits a grans !. Gràcies, Salluna !.

    Veig que t'ho coneixes, Xavier ! A veure si em podrem gaudir de nou ben aviat !.

    ResponElimina
  4. Jo no ho conec, però m'agrada molt que es mantinguin les tradicions i si cal que es renovin, com en aquest cas, amb les danses dels nens. Espero que es puguimreprendre aviat i també espero anar-hi per a poder-ho veure.

    ResponElimina
  5. Tant de bo que sigui aviat, serà bona senyal !.
    Aquí t'esperarem, Carme ! :)

    ResponElimina
  6. Que interessant la teva entrada, Artur!
    Gràcies per fer-nos conèixer aquestes tradicions tan maques, m'agrada molt tot això. I llegint les explicacions de cada ball i veient el vídeo trobo que l'última té molt de mèrit, la del Ball del Ferrocarril, sense desmerèixer les altes, igual d'interessants!
    Tant de bo es pugui tornar a fer i ho puguem veure!

    ResponElimina
  7. Sería fabuloso asistir 😍

    Saludos Artur desde Plegarias en la Noche

    ResponElimina
  8. Gràcies, Núria !. Les tradicions sempre son un bon regal, per passar de grans a petits i aquest pot ser un bon exemple.
    T'hi esperem !! :)

    Gràcies Tiffany i Eric, també sereu benvinguts a la festa ;)

    ResponElimina
  9. Gràcies per aquesta lliçó de folklore Vilanoví...Trobo que és una molt bona idea. Està molt bé que es conservin les tradicions, però també se'n poden crear de noves pels infants que així en gaudirant més i s'animaran a continuar les de sempre...Jo em quedo amb el ball dels pescadors i l'arribada del tren!!!

    Resguardad de la calor Artur, que ja comença a fer de les seves!

    ResponElimina

Gràcies per dir la teva opinió !! ;)