8 de març de 2013

Trobairitz.


Dibuix digital * ArtuR


Les Trobairitz van ser poetes catalanes, occitanes i nord-italianes del segle XII. Molt poques han estat estudiades o traduïdes en comparació amb els homes poetes contemporanis de la seva època  els trobadors. La cultura trobadoresca d'homes i dones va ser perseguida al principi del segle XIII amb la creuada contra els càtars i les albigeses.
Són conegudes Azalais de Porcairagues, Castelloza o la Comtessa de Dia, però sovint només apareixen citades en revistas molt especialitzades.El primer estudi llarg que s'ha fet sobre elles pertany a Magda Bogin.
Les trobairitz eren dones força agosarades que cantaven l'amor que sentien pels seus amants amb molt d'atreviment i cortesia. Dones que sabien de lletra i de música i competien amb els trobadors per ser bones "corteses", tot un exemple d'igualtat de sexes, a l'edat mitjana.Les trobairitz eren dones cultes a l'alta societat, en general senyores feudals. Al contrari dels trobadors, pels quals "l'amor cortés" era cantar a les dones dels seus amos per a fer-los indirectament la pilota, les trobairitz cantaven per al gust propi per la bellesa o directament als seus amants.
Aixi, la idea que l'amor cortés expressava un sentiment platònic no és del tot certa, car les cançons de les trobairitz eren ben explícites, com per exemple aquest poema de Beatriz de Dia (Comtessa de Dia) que parla sense embuts.
Bé voldria mon cavaller
tenir un vespre en els meus braços nu,
que ell es tingués per feliç
sols que li fes de coixí...
Bell amic amable i bo,
quan us tindré en el meu poder ?
i que jagués amb vós un vespre
que us donés un bes amorós.
Sapigueu que tindria un gran desig
que us tingués en lloc del marit.
Tan sols que em concedíssiu
de fer tot el que jo voldria.


Font : Viquipèdia.22 comentaris:

 1. Ostres, és un homenatge boníssim a les dones d'una altra època que han quedat oblidades. Sorprèn veure que tenien les mateixes inquietuds de totes les dones. Les coneixia per una assignatura que vaig fer de poesia trobadoresca quan estudiava però reconec que les vam passar molt per alt, en comparació amb els trobadors. M'agrada molt el poema que has triat, és ben actual i sincer ("Sapigueu que tindria un gran desig que us tingués en lloc del marit"... Uaaaau!! Gràcies per compartir-lo en un dia com avui, m'agrada moltíssim!! Bon cap de setmana, Artur!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Grans personatges amagats en el temps..... malauradament !
   Endinsar-se en la história et dona regals com aquest , m'encanta !
   Una abraçada, Sílvia !!

   Elimina
 2. M'he descuidat de felicitar-te pel dibuix! L'expressió que té la trobairitz i les trenes són genials :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies !!.... quina fan que tinc !!! Inmillorable !! ; ))

   Elimina
 3. No coneixia aquesta història, però queda clar que totes les dones són una mitja taronja d'aquest planeta, i no una quarta part com molts han volgut que sigui.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si a tots els llocs s'adonesin d'això , la creativitat i maduresa d'aquest mon i guanyaria moltissim !!
   Bon cap de setmana ,Joan !

   Elimina
 4. A mi el món dels trobadors sempre m'ha captivat, però desconeixia les dones Trobairitz. Moltes gràcies per introduir-nos-hi, Artur.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És un aspecte que també desconeixia, però endinsar-te en aquesta època del temps, et dona aquestas satisfaccions !
   Una abraçada, Helena !

   Elimina
 5. Artur, n'havia sentit a parlar de les dones trovadores, però no he llegit mai res, dilluns a la biblioteca ja tindré feina em sembla que hi ha un llibre publicat en català. Feliç diumenge!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Desitjo que la teva búsqueda sigui profitosa , segur que ho passes molt bé !
   Bona setmana, Marta !

   Elimina
 6. M'has pillat mentre estudiava literatura catalana medieval. Sembla que avui m'està assetjant aquest tema.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Casualitats de la vida ! Que serveixi al menys , com ajuda al teu estudi.
   Bona setmana, Maria !

   Elimina
 7. Sempre havia llegit coses dels trobadors , però mai havia sentit a parlar de les Trobairitz, primer he pensat que eren dones trobadores, però veig que no, ja que els primers feien la "gara gara" a les dames i les segones dius que ho feien perquè els agradava...O sigui que tampoc podem parlar exactament d'igualtat.
  I tens raó aquest poema de platònic, res de res, és d'allò més explicit.

  Gràcies per aquesta lliçó sobre aquestes "fèmines" medievals, tan avançades al seu temps i tan bellament il·lustrada.

  Bona setmana.

  ResponElimina
  Respostes
  1. ....l'exemple del poema potser no és el millor !.... si que eren trobadores i feien les seves cançons com els homes trobadors....que les seves lletres anessin dirigides als seus amors , platònics o no, no les diferència dels homes, que segurament també tenien els seus "desitjos".... El que si és cert, és que els càtars tenien una visió molt més igualitària dels dos sexes que els seus contemporanis.... per això i moltes més coses, van ser perseguits fins a la mort per la inquisició.

   Elimina
 8. Que poquet es parla de aquestes poetes i que bonica és aquesta entrada Artur. El dibuix digital m´agrada molt.

  Una abraçada.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La història sempre és explicada a trossets, segons l'interès.... però també hi han molts personatges que mereixen tenir el seu lloc.
   Gràcies, Rosa i bona setmana !

   Elimina
 9. Vaya, has despertado mi curiosidad con esta entrada tendré que investigar algo más. Eran valientes estas mujeres. Tu diseño perfecto, medieval del todo.
  Besos

  ResponElimina
  Respostes
  1. De la curiosidad se aprende !
   Gracias, Blanka !

   Elimina
 10. Sobre les Trobadoritz s'ha publicat bastanta cosa i malgrat això segueixen sense sortir als llibres anomenats de "Literatura universal". Una injustícia que cal resoldre! Per si estàs interessat la Lidia Pujol al CD "Les amants de Lilith" posa música a un poema de Beatriu de Dia" ;-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Té raó, senyorsuyer !
   Conec el disc de la Lídia, però no m'havia fixat en això, moltes gràcies !!

   Elimina

Gràcies pel teu comentari !!