16 de maig del 2020

Gruta de Choranche. L’interior màgic de Vercors.



Situada prop de la població del mateix nom, en ple Parc Natural Regional de Vercors, aquesta cova va ser descoberta el 1871, pels propis vilatans. La seva situació orogràfica és impressionant, l'entrada principal es troba al peu d'un penya-segat de 300 metres d'altura.
Així que entrem per la petita entrada de la gruta, una gran sala de 60 m de diàmetre ens dóna la benvinguda i ens submergeix en un món màgic .  Una temperatura uniforme durant tot l'any,  de 10 °C , un llac amb aigües color maragda ... Aquí, les aigües de dos rius subterranis es barregen abans de ressorgir al exterior.
Seguint el recorregut, les llums estratègicament situades ens revelen espectacles naturals cada vegada més màgics. D'aquí s'accedeix a la galeria del sifó, que conté un fenomen únic a Europa: milers d'estalactites tubulars finíssimes (4 mm de diàmetre), de fins a 3 metres de longitud, també anomenades fístules, decoren el sostre de la sala, creant un espectacle natural sorprenent .
Continuem per la galeria Serpentina, on el riu és més turbulent, i pugem per unes escales llaurades artificialment a una gegantesca sala, anomenada “La Catedral”. Una projecció gegant anomenada "La Cova del Temps", ens mostra sobre les pròpies parets de la sala l'evolució de les espècies des de l'origen de la vida fins a l'aparició de l'home.
Encara que fins aquí arriben els límits oberts al públic, en realitat hi ha més de 30 quilòmetres de cova, reservada als espeleòlegs.
Un altre de les sorpreses que ens reserva la gruta, és la presència del «Proteus» , un amfibi denominat com a «fòssil vivent» , és una de les espècies més antigues del planeta. No té ulls ni pigmentació en la pell, i s'alimenta de microorganismes i d'altres espècies cavernícoles. Pot arribar a mesurar fins a 35 cm de llarg, i sol viure més de 70 anys. Fins i tot s'ha comprovat que poden sobreviure fins a 10 anys sense aliment.
A l'exterior de la cova es troba una magnífica exposició prehistòrica, on es troben els vestigis deixats per la naturalesa i per l'home en els seus assentaments des del Paleolític, fa 70.000 anys.
Des d'aquí també podem contemplar la bella vall que s'obre als nostres peus, endinsant-se a l'interior del Parc Natural de Vercors, el qual, a més d'albergar uns paratges de somni, també és conegut per ser un dels principals bastions de la Resistència francesa durant l'ocupació nazi....però això ja és un altre història per un altre dia !.

12 comentaris:

  1. Quantes coses per veure que hi ha,en aquest món i en aquest país veí! No te l'acabes! Impressionant la cova.

    ResponElimina
  2. Com aquí, Carme !. A vegades son al costat de casa i altres, has de caminar més lluny...però totes son interessants i boniques.
    Bon diumenge :)

    ResponElimina
  3. És una curiositat en tors els aspectes el Proteus. Qui es deu haver entretingut a mantenir-lo 10 anys sense aliments per comprovar que en pot sobreviure?

    ResponElimina
  4. Algun científic haurà fet l'estudi,de moment que els guies comenten el fet... tal i com es coneix el temps que altres espècies o els humans mateix , poden estar-se sense menjar un temps determinat.
    Però tot plegat és força curiós , Xavier !. Bon diumenge :)

    ResponElimina
  5. A mi les coves em fan feredat. Coneixia un noi que era espeleòleg, i no podia entendre que li agradés tant. Cadascú per on l'enfila.

    ResponElimina
  6. A mi m'agrada visitar-les, però no em trobaràs fent espeleologia ! ;)
    Bon diumenge, Helena !

    ResponElimina
  7. Ostres, impressionant
    I t'imagines la cara de sorpresa que van fer al descobrir-ho?
    (ara m'has fet recordar a un capítol de Verano azul, on tb descobreixen unes coves...heheeh)

    ResponElimina
  8. Segurament, van tenir una bona sorpresa , Eli !!
    Bona setmana :)

    ResponElimina
  9. Quina gruta tan espectacular, amb aquests jocs de llums...
    El confinament et deu fer enyorar totes aquestes meravelles que has visitat!
    I quin animaló més estrany!!!
    Bon vespre, Artur.

    ResponElimina
  10. Doncs si, Roser!. Venen ganes de tornar-hi ! :)
    Bona setmana !!

    ResponElimina
  11. Que pasada!!! aquí lo más parecido que tenemos son las cuevas de Nerja, que también están muy chulas, pero sin duda la antigüedad y orogenia de ese lugar es magnífico.

    Besos.

    ResponElimina
  12. Un lugar sorprendente , Mukali !
    Abrazos ;)

    ResponElimina

Gràcies per dir la teva opinió !! ;)