ArtuR.

ArtuR.
ArtuR Artesania. El meu altre blog , em visites? ;)

28 d’octubre del 2022

Un buc fantasma a Barcelona per Tots Sants ?

 

A trenc d’alba i acompanyat de velers que no s’ho han volgut perdre, el Götheborg of Sweden ha arribat aquest dijous a Barcelona. És una rèplica d’un mercant suec que va solcar els mars a mitjans del segle XVIII. En aquell moment era un vaixell més però ara, construït de nou, pot presumir de ser el veler de fusta més gran del món que encara navega. Manté la tradició de disparar salves amb els canons quan arriba a port. I així ho ha fet quan ha entrat per la bocana. 

 
 El Götheborg original
Es tractava d'un mercant d'Estocolm, pertanyent a la Companyia Sueca de les Índies Orientals, una de les companyies més reeixides de la història de Suècia, fundada el 1731. Després de 132 viatges a la Xina, amb 37 vaixells, la companyia va cessar la seva activitat el 1813.
El nostre vaixell va ser construït en una de les quatre drassanes més importants de la capital sueca, anomenat Terra Nova. El vaixell va ser botat el 1738. En 18 mesos la gent d'allà podia construir un Indiaman com el Götheborg.
Aquest mercant va fer tres viatges. Al primer amb prou feines va passar res ressenyable. En el segon, sortint de Cadis, va ser capturat per una fragata britànica, ( no va ser el Temerari, eh! ), encara que va ser restituïda un mes després.
Va ser en el tercer i darrer viatge quan va passar el desastre.
Al març de 1743 va partir al costat d'uns altres bucs , el East Indiaman i el Riddarhuset. Després de dos mesos van arribar a Cadis, on es van aprovisionar. La seva intenció era vorejar l'Àfrica per dirigir-se a la Xina, però uns vents contraris persistents els van portar gairebé a la costa del Brasil, per després tornar a l'est, cap a Sud-àfrica.
El Götheborg va arribar a Java, punt que normalment significava que després anirien sense problemes fins a Canton. Però el monsó se'ls va tirar a sobre i van haver de tornar a Java, on van romandre sis mesos fins que a l'estiu del 1744 finalment es van poder dirigir a la Xina.
Després de 30 mesos, va tornar a Suècia. Bé, gairebé ...!.
Perquè just quan tenien a la vista la seva terra, el mercant va embarrancar als baixos de Knippla Hunnebådan, a menys d'un quilòmetre de la fortalesa de Älvsborgs.
Tota la tripulació va ser posada fora de perill gràcies als pots, i durant els següents dos anys es va poder salvar un terç de la càrrega. Això va ser el que va salvar el desastre financer a l'expedició, ja que, tot i no ser tota la càrrega, va produir un benefici d'un 14,5%.
Fins i tot, durant els anys posteriors es va continuar intentant recuperar una mica més.

La rèplica del Götheborg
El 1984 es van iniciar les immersions per localitzar el restes del Götheborg. Un cop trobat no es va trobar gaire del vaixell. Es va fer un treball exhaustiu d'arqueologia submarina des del 1986 fins al 1992 gràcies a 200 voluntaris.
¿Però com es va arribar a construir una rèplica d'aquest mercant si ja no hi havia plànols de l'original ni gairebé no havia quedat res de la seva restes?
De vaixells de guerra sí que han quedat molts plans, no així dels mercants. Es van prendre referències d'altres vaixells semblants i es van utilitzar tècniques i materials de construcció com a l'època del Götheborg.
Joakim Severinson, un dels promotors de la iniciativa, també va estar en les tasques arqueològiques del restes, va ser qui va dissenyar el casc, a més d'involucrar-se en els plànols definitius.
Però el més complicat no va ser construir el casc, arboradura o aparells, sinó complir amb els requeriments moderns que se li exigeixen a qualsevol vaixell en matèria de seguretat i navegació. Això és, fonamentalment, que havien d'instal·lar un motor en un vaixell que mai no va tenir previst tenir-ne un.
En un vaixell dissenyat com als del segle XVIII l'espai de la maquinària moderna és molt difícil de dur a terme. Però ho van fer els de la fragata Hermione, els de la USS Constitution o els de la Rose/Surprise, així que no n'hi havia cap altra. Porta instal·lats dos motors Volvo Penta amb un total de 808 kW.
La botadura de la rèplica del Götheborg es va fer el dia Nacional de Suècia, el 6 de juny del 2003, amb l'assistència de la reialesa i més de cent mil persones. Això sí que és amor per la història. I només era un mercant!
Avui dia el vaixell és utilitzat com a vaixell escola i d'exhibició. Fa rutes pel món, com altres fragates de la classe i sempre admet voluntaris que vulguin viure l'aventura de navegar en un vaixell de vela com els del segle XVIII.
 
El veler, que està de ruta, farà la 13a escala de l’expedició. Fins a l’1 de novembre estarà amarrat a tocar de la rambla del Mar i es podrà visitar encara amb tota la tripulació a bord. L’estada del vaixell s’allargarà de novembre del 2022 a març del 2023, i es podrà visitar només durant els caps de setmana. El preu de l’entrada és de 15 euros.
 
Fonts: "Todoababor" i "Betevé".

 

 

11 comentaris:

sa lluna ha dit...

Una bona recopilació de dades d'aquest vaixell, ja em puc anar a dormir!.😉 Per molt maco que em sembli (què ho és), no crec que m'hi embarqués, em mareig moltíssim, però sí que aniria a veure-ho.
Fa un anys va venir l'Amerigo Vespucci al port de Palma i em va agradar molt la visita.

Aferradetes, Artur.

artur ha dit...

Com deien els pirates abans, amb un barril de rom se't passa el mareig, salluna !! :DD
Ha de ser una bona visita, si !.
Abraçades ;)

M. Roser ha dit...

Jo també em marejo amb vaixell, però m'encantaria visitar-lo perquè deu està quiet, deu semblar que estàs en una altra època!
Bona castanyada, Artur.

T'he posat un comentari al Facebook!

artur ha dit...

Roser, si l'he vist !. Gràcies ;)
Tingueu també una bona Diada !!

Helena Bonals ha dit...

Bona idea de visitar-lo, gràcies!

artur ha dit...

Fins al març 2023 tens temps, Helena !!
Bona castanyada ;)

Carme Rosanas ha dit...

Interessant aquesta història, Artur… hi ha gent per a tot, en aquest món.

M’alegro que el Temerari no hi tingués res a veure, ara ja me'ls miro amb carinyo a tots dos…

Una abraçada, salut i veles marineres!

artur ha dit...

Gràcies, Carme !. I bé que fan , si una cosa t'agrada, t'apassiona...perquè no fer-la ? ;)
Bona castanyada !!

Josep Mª Panadés ha dit...

Una magnífica i molt interessant descripció de la història d'aquest vaixell i de la construcció d'una rèplica que no sabrem mai fins quin punt és exacta a l'original. El que compte, però, és l'esforç per a replicar un vaixell mercant del que no va quedar gaires restes ni cap planol.
Una abraçada,

xavier pujol ha dit...

L'haurem d'anar a veure. Havent escoltat aquesta istòria encara ve més de gust.

artur ha dit...

Gràcies, Josep Mª !. Potser no serà exacta del tot, res és perfecte ! ... però els somnis son així i fer-los realitat, tot un repte ! ;)
Bona setmana ;)

Gràcies, Xavier ! Us animo a la visita que ha de ser ben interessant !... tanmateix un escanta i us hi enroleu de tripulant !! ;)
Bona visita i bona setmana !!