ArtuR.

ArtuR.
ArtuR Artesania. El meu altre blog , em visites? ;)

29 de febrer del 2024

Madonna del Magnificat.

 
Sandro Botticelli - 
"Madonna del Magnificat".


Aquell, havia de ser un dia gloriós. Un dia per celebrar amb grans festejos. Però al regne de Galceran XIII no ho va ser del tot, no almenys pel cap i senyor del reialme. Però una mica millor per la seva dama, la reina consort Esperança.
Aquell matí, a la cambra reial hi havia un gran desori. Totes les dames de la reina anaven atabalades amunt i avall. «Porteu draps i aigua calenta !», clamava la llevadora, a tort i a dret. L’hora era arribada !.
El part de la reina engegava amb decisió i amb ganes que fos un moment ràpid i amb el dolor estrictament necessari.... «Quan inventaràn els savis del regne alguna cosa, per evitar-ne almenys, una mica el dolor ?...» rumiava la reina Esperança, entre crit i crit. «Com es nota que no són els homes qui pareixen ! ...aaahhh !» afegia ella , en un nou renec fruit del patiment.
Passada una bona estona, de crits, sanglots, renecs... d'estirades , de batallar la llevadora entre les mirades de les dames de cambra, que anaven comentant entre elles, «aquesta està més verda que el meu julivert!.... no veig jo, que n’encerti una..... no voldria jo estar en el lloc de la reina !....» i la llevadora, que encara es posava més nerviosa, va llançar un últim avís : «... però voleu callar d’una vegada !».
Després d’uns «estira-i-arronses» més, i per sorpresa de totes, un caparró que surt de cop del lloc més preuat de la reina i darrere d’ell , espatlla, braços i cames escapen del llogarret a on ha estat durant nou mesos sense cap preocupació. A partir d’ara, ja res serà igual !.
La llevadora sospira i somriu alhora i amb despit , mirant de reüll cap a les dames de cambra que dubtaven del seu procedir i acosta la criatura acabada de néixer a la seva mare, la reina, que extenuada per l’esforç , la rep a sobre el seu pit..... « mira que m’has fet patir ! ...i això que acabes d’arribar.....» són les primeres paraules que li xiuxiueja a cau d’orella, la reina Esperança.
Alertat ja el rei Galceran de la bona nova, entra a la cambra d'una revolada i busca al seu successor i hereu del regne. El troba a sobre el pit de la seva dama .... mira a la criatura, mira a la dama, mira a la llevadora, a les dames de cambra, al seu secretari reial i no sap què dir. Entre les cames de la criatura acabada de néixer no hi veu el que ell esperava trobar .... la criatura és una nena !!.
De sobte, un cobriment de cor, li roba les forces al rei i cau rodó a terra, als peus del llit. El secretari reial surt corrent a la cerca dels metges perquè li tornin la vigorositat i les forces perdudes amb prestesa, però en arribar-hi, no poden fer-hi res més que certificar la seva mort.
Aquell dia que havia de ser de glòria i festeig, es va tornar en jorn de dol i tristesa.
L'endemà, el notari reial, junt amb el secretari del rei i altres nobles, capellans i el senyor bisbe, fan arribar a la reina vídua, el decret pel qual és nomenada tutora de la nova reina, hereva i successora del rei Galceran XIII i nascuda el dia abans. «El Rei ha mort. Visca la Reina!».
Mentre la reina vídua i amb la seva filla en braços, firma l’acceptació del nou càrrec, somriu per dintre i amb el cor desbocat, pensa , «A partir d’ara, tot canviarà!. S’han acabat les «favorites» del rei, els menyspreus , les intoleràncies i maltractes. Filla meva, reina meva !, jo t'ensenyaré a ser una bona reina i faràs oblidar al món, al dèspota del teu pare !.....» i en tornar la ploma al notari reial i sense quasi adonar-se’n, començà a taral·lejar-li a la nena el cant del Magnificat : «..... Magnificat anima mea Dominum , Et exultavit spiritus meus in Deo salutari meo.... «.


Blue instant. Aportació a "Relats conjunts" de Febrer

11 comentaris:

sa lluna ha dit...

Des d'aleshores mai més es dubtà que, els homes (el rei en aquest cas), no saben que és patir... tot i no tenir-hi la pell o potser sigui això mateix que sembla que els fa inviolables e immunes de tot el que facin o desfacin.

Molt bon relat, Artur!😉

Aferradetes.

Carme Rosanas ha dit...

Segur que el regne i els seus habitants hi sortiran guanyant amb aquesta reina... ja es veu que el rei no era de gaire bona qualitat. Tenir un cobriment de cor, per un disgust estúpid, en comptes de tenir una alegria pel naixement de la seva filla, no diu gaire a favor d'ell. Visca les reines!

Molt bon relat, Artur! tota una bona història, que suggereix moltes més coses que les que explica: un abans amb el rei sembla uqe no gaire bo i bastant totxo, un després amb la reina que segur que serà llesta. 😀👏👏

Sean Jeating ha dit...

Not that I would forget that there have been and are cruel woman, too, but this was a story after my heart. And well written.
La pau de la nit, Artur!

McAbeu ha dit...

Segur que la nova reina serà millor que el dèspota del seu pare, no en tinc cap dubte.

Molt bona història, Artur, felicitats!!

artur ha dit...

Podria ser que precisament per això, els homes poden ser més febles que les dones, moltes vegades, tot i les falses aparences.
Gràcies, salluna !.

Confiem en que la reina se'n sortirà amb el seu empeny i que la nova reina, no surti al pare !...
Moltes gràcies, Carme !!.

Thanks, Sean! As always there are not too good men and women everywhere, but we trust that the good ones will overcome them!.
Health !

Ka Reina Esperança, també ho desitja, McAbeu !!... confie'm en que se'n surti bé.
Salut i gràcies :)

Helena Bonals ha dit...

Un naixement que porta a una mort, és tot un oxímoron.

artur ha dit...

Vist així, també tens raó, Helena !.
Bona setmana :)

Josep Mª Panadés ha dit...

He gaudit molt d'aquest relat i el meu desconeixement de la Història de Catalunya m'ha ofert encara més motius per sentir-me atret pel que ens has exposat amb tanta gràcia i habilitat.
Una abraçada.

artur ha dit...

Moltes gràcies, Josep Maria i content que t'hagi agradat.
Salut ;)

Teresa Duch ha dit...

Oh, que bonic! Així m'agrada! Homes que fan justícia a les dones. Fins i tot morint? No, no, volia dir homes que s'inventen la història i hi fan lloc per a les dones, sofertes, oblidades, maltractades. No n'hi ha tants, no et pensis. Per això estic contenta de ser amiga teva, Artur!
Una abraçada, cosí segon!
Teresa

artur ha dit...

Moltes gràcies, Tresa !! i com no !, jo també estic content de tenir-te per amiga !!.
Ves, qui sap ?!... si miréssim enrere , segur que trobaríem algun cosí d'algún cosí, d'alguna cosina..... que vivia a Vimbodí ! hehehe. ja buscaré en els llibres ;)
Un altra abraçada !!.