ArtuR.

ArtuR.
ArtuR Artesania. El meu altre blog , em visites? ;)

8 de desembre del 2021

Les llumenetes de Nadal.

 


Avui, dia de Santa Llúcia , ha estat  l’escollit pel consistori per a la inauguració de la il·luminació de Nadal .
A las set de la tarda, quan la foscor ja era present pels carrerons del poble, el senyor alcalde , acompanyat de la comitiva consistorial ha fet un petit discurset (com sempre fa ! ) i punt i seguit a pitjat el botó vermell, que li ha facilitat la regidora de obres i que curiosament, no anava seguit de cap cable ni endoll que fes presagiar que connectava d’alguna manera amb l’enllumenat dels carrers...  ( misteris de la electricitat !). I vet aquí, que de sobte i davant de l'expectació dels vilatans ... (uns quaranta o cinquanta ! ... no n’hi han més al poble ...)  la obscuritat ha continuat regnant amb total impunitat per tot arreu .  «Georgina! , què feu ara ! « ha cridat enfurismat l’alcalde , en veure’s ridiculitzat davant de tothom i especialment de la oposició, que s’han fet un tip de riure sense dissimular gens ni mica.
Dos operaris de la brigada,  ( es a dir , la brigada al complert! ) han sortit corrents cap el quadre de comandament de l’enllumenat públic , perseguits per la Georgina , que prou feina tenia en mantenir-se dreta sobre els seus talons d’agulla, mentre corria al seu darrere, al crit de :  «inútils! ...més que inútils!».
Uns minuts desprès , de sobte s’han encès  totes les llumenetes pels carrers i a la plaça de la vila. Tothom allà present, han anat deixant uns «Oooh! .... ahhh! ...què bonic ! « a dreta i esquerra i també amb un xic de sàtira , no cal dissimular-ho !.
L’alcalde ha recuperat la compostura i s’ha «pavonejat» el que ha volgut , acompanyat dels aplaudiments dels del seu partit al ajuntament , ben orgullós per la proesa aconseguida.
Amb les llumenetes resplendents a arribat l’hora dels vilatans, ara era la seva ! (Les crítiques no hi manquen mai , en aquest racó de món .... ja us ho ben asseguro !).
L’un ha començat preguntant que què era aquell dibuix que veien...» un estel ?. No podia ser !, un estel de Nadal com cal, porta una gran cua al darrera... que no ho heu vist al naixement ?».
Un altre , l'ecologista , ha contestat al instant : « és una floreta!, ignorants, no ho veieu ?
...»és una «margatita!» a cridat el fill d’una regidora, que ràpidament l’ha corregit...: «margarida , és diu margarida»....
A lo que el filòsof , (elitista com ell sol ) ho ha volgut complementar donant la seva versió :» I tant que si! ...i amb les seves fulles ens presenta el dubte de si l’any que ve , seguirà la pandèmia o no seguirà.... si, no, si, no..... és ben evident!»
Entre les rialles de la resta de presents....un altre , una mica sàtir i poc seguidor de les tradicions nadalenques ha deixat anar : «...doncs al carrer del mig, ni han unes llumenetes en que es veu a una noieta ballant el can-can !» ( aquesta si que ha sigut la bomba!», creieu-me !) ....»veniu, veniu !»
Un cop allà, tots s’han mirat al alcalde de reüll i li han dit :»Com pot ser tremenda imatge, tant fora de lloc!»..... un amic de partit del alcalde, encara ha volgut fer un últim intent de apaivagar els ànims i li ha sortit de dir : « això és només una representació alternativa de la realitat nadalenca, que festeja les dates d’una manera alegra i extravertida.....» (però un cop de espardenya al nas , la fet callar de sobte) ..... «au va ! Prou de ximpleries !» ha dit una altre i el «Sevilla», (tot salerós) ha exclamat  : « que no nos enganyen...que nos digan la verdà !...».
Arribats aquí, l’alcalde ja no ha tingut més remei que donar una explicació i tot seguit ha comentat : « Bé, bé! Mireu !....el que passa i ja ho sabeu, és que les arques del consistori estan molt buides i l’altre dia que vaig anar a la capital, vaig anar al «Paral·lel» i vet aquí que un teatre tancava i estava en liquidació i vaig pensar :  « Mira !, aquestes llumenetes de la decoració del teatre, anirien molt bé per Nadal! ...i les vaig comprar per quatre duros....baratetes, eh! ....està bé, no ? .... Es que no esteu mai contents !»....
Entre xiulades , renecs i riures de la oposició, tothom ha anat desfilant pels carrers i «cap a casa falta gent !».
La beata del poble, enfurismada com un gall de panses i aprofitat la ocasió, s’ha agafat de bracet del mossèn (un jove capellà , acabat de sortir del seminari) i la convidat al seu mas ...: « Venga, venga , Mossèn! Que allà al mas hi tinc la llar de foc encesa i estarem ben calentitos i prepararem los papeles per denunciarlo al Constitucional .... dónde se es visto , cosa igual !». 
  
Doncs ja veieu qui enrenou !....i per unes senzilles llumenetes....  ara que els carrers han quedat ja vuits, vagarejaré una estona admirant la il·luminació amb tranquil·litat.... bé, fins a les 10 de la nit, que s'apagaran ! (que desprès no hi haurà qui pagui la factura de la llum !) .
Quatre veïns que son al poble i sempre discutint.... però en veritat, només ho fan per tenir gresca ! .... (que ja me’ls conec, jo! ).
.... i ara em pregunto, que què passarà demà !.... que inauguren el pessebre !!......  bona nit !! ).
 
Blue instant. Aportació a Lletres i fils de Decembre 2021. 

16 comentaris:

Núria L. Aroca ha dit...

Artur, gairebé em treus un somriure amb els teus relats, i aquest no és per menys, perquè he rigut i molt! M'agrada la imaginació que tens i com ho transmets. He imaginat cada un dels veïns, l'alcalde, els de l'oposició, els operaris... encara que siguin pocs però cadascú hi diu la seva.
Un relat ple d'humor i alhora amb fets que podrien ben bé ser reals. I per cert, em deixes intrigada amb el que passarà a la inauguració del pessebre, potser hauràs de fer-ne una segona part per explicar-nos-ho, hehehe!

Moltes gràcies, Artur. M'emporto la proposta cap al meu blog.
Bon vespre!

artur ha dit...

Em quedo satisfet, si t'he fet riure una estona, Núria !. Si vols riure, has de anar a aquest poblet sempre que puguis i ho passaràs molt bé ! hehehe.
Quedarem a la expectativa del que passa amb el pessebre , a veure !!.
Moltes gràcies pel teu entusiasme !.
Una abraçada amb somriures ;)

Luz ha dit...

Jajaja, una sátira genial artur. Al final en todos los sitios pasa lo mismo con más o menos lucecitas.
¡Me ha encantado! :D

artur ha dit...

Cierto, Luz !. En cuestión de criticas , nunca faltan adeptos a ellas ! (Aunque a veces, sean buenas !) :)
Abrazos !!.

xavier pujol ha dit...

Un conte de Nadal. Diferent

artur ha dit...

Gràcies, Xavier. Com diria un dels regidors de l'ajuntament : "Una visió alternativa...!" :)
Salut !.

sa lluna ha dit...

Amb quaranta o cinquanta vilatans no m'estranya que tothom hi digui la seva, sobretot l'oposició. 😉
M'has tret unes quantes rialles amb aquest relat tan ben parit.

Aferradetes, Artur.

Teresa Duch ha dit...

Artur, com que ahir ja es van esbravar, avui segurament estaran més tranquils. Tu per si de cas, no t'hi atansis gaire que ja saps que sempre rep el tercer. Poca gent, però espavilada en aquest poble "teu", eh?

artur ha dit...

Moltes gràcias, sa lluna !... i si has rigut una mica, encara millor !!.
Bona setmana ! ;)

Tresa !, son poquets, però estant ben distrets ! heheeh
Bona setmana ! :)

Carme Rosanas ha dit...

He, he, he, aquest poble és una bona representació de tots els pobles i del les ciutats i dels països i del món mundial…. Sempre ens busquem raons, la gent!

Cadascú ha de dir la seva, i sinó rebenten… però això de les llumetes del can can, m,ha fet molta gràcia. Un alcalde estalviador, comprant de rebaixes… he, he, he… llàstima que anira parar al jutjat, pobre home! Aquesta Beata té males puces…

Un aplaudiment, Artur, molt divertit!

artur ha dit...

Si, Carme ! Una bona mostra del que passa a molts llocs.... esperem que , per aquesta vegada, a la beata no li admetin la denúncia ! :) hehe
Una abraçada i bon cap de setmana !!.

Josep Mª Panadés ha dit...

M'he fet un fart de riure imaginant-me la situació. Has sabut reflectir molt bé com poden ser de crítics els que no fan res i contemplen la feina feta pels altres. El cas és criticar, sobretot per part de l'opsició, he, he.
I penso que si tot això ha estat per culpa de les llumenetes, qué passarà l'enedmà amb el pessebre. Segur que es podrá dir alló de "se armó el Belén", ha, ha, ha,
Salutacions.

artur ha dit...

Molt ben trobat, lo "del belén", Josep Mª !! hehehe.... i tens molt de raó, perdem més el temps en criticar que en fer ... no tenim remei !! :DD
Una abraçada i gràcies !!.

Helena Bonals ha dit...

És molt original i imaginativa la teva narració!

Al poble on vaig els caps de setmana i les vacances també són molt garrepes amb la il·luminació. Tant de maco com fan, enmig de la negror de la tardor i l'hivern!

artur ha dit...

No sempre es per ser garrepa, a vegades es fa el que es pot, Helena, que la llum està molt cara últimament ! ;)
Bona setmana !!.

M. Roser ha dit...

A mi també m'ha fet riure molt, no cal dir que l'alcalde te molta imaginació a l'hora d'estalviar calerons...
Bon vepre,Artur.